یکشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۲
راویان عاشورا در قرن جدید

حوزه/ صیانت از روش‌های اصیل و سنتی عزاداری و بررسی راهکارهای تقویت و توسعه آن متناسب با روح حماسی محرم و صفرو ذوق، سلیقه و گرایش‌های نسل امروز نیز از وظایف هنرمندان در عصر حاضر است که بر مبنای معرفت و شناخت بیشتر و تولید آثار هنرمندانه مبنی بر پژوهش میسر خواهد شد.

خبرگزاری حوزه | قرن‌هاست حماسه‌ عاشورا و زندگانی امام‌حسین (ع)، افکار اندیشمندان، هنرمندان و پژوهشگران را به خود معطوف ساخته‌است؛ تا آنجا که گفته می‌شود در طول ۱۴قرن گذشته بیش از ۲۰۰۰ جلد کتاب و رساله درباره‌ سومین خورشید آسمان ولایت و امامت و قیام عاشورا نگاشته شده‌است.این عدد البته اگر مقالات، منظومه‌ها و چکامه‌های بی‌شماری را که در مورد حماسه‌ حسینی سروده و نوشته شده، در نظر گرفته شود به بیش از ۵۰۰۰ اثر مکتوب درحوزه معارف عاشورایی می‌رسیم که در کنار سایر محصولات هنری در سالیان اخیر، بسیار عجیب و بی‌نظیر است.

امروزه و در هزاره‌سوم میلادی و گسترش ارتباطات جهانی، انتقال فرهنگ عزاداری به روش‌های غیرمکتوب، مانند کتاب و مجله و ابزارهای نوظهور بسیاری رایج شده‌است. گسترش رسانه‌های نوظهور و حضور گوشی‌های هوشمند در کنار اینترنت روش جدیدی از انتقال مفاهیم و فرهنگ‌ها را به وجود آورده و مرزهای جغرافیایی را از بین برده‌است و از آنجا که فرهنگ شیعی بیش از هر چیز، عاشورایی و حسینی است پس بر فرهنگ‌بانان شیعه فرض است سعی خود را بیشتر از قبل به عاشورا و حماسه‌بزرگ حسینی معطوف کنند و با ژرف‌نگری و باریک‌بینی ـ که لازمه‌ چنین موضوع حیاتی و حساسی است ـ درباره‌ حماسه عاشورا با رسانه‌های جدید تحقیق و پژوهش کنند؛ چرا که پاسداری از مکتب تشیع در گرو پاسداری از فرهنگ عاشورا و کاری که در این وادی مقدس ضرورت دارد، روایت دقیق و درست تاریخ عاشوراست.

با پژوهش و تعمق در ابعاد مختلف عاشورا و شناخت عمیق این واقعه می‌توان حرمت و قداست آن را پاس داشت.

پس از بعثت پیامبر اکرم (ص) عاشورا بیشترین نقش اصلاحی و بیدارگرانه را در فرهنگ مسلمانان ایفا کرده‌است و هیچ حادثه‌ای را ـ هرچند بزرگ و گسترده هم باشد ـ از نظر تأثیرگذاری مثبت نمی‌توان با عاشورا مقایسه کرد.

عاشورا نقطه‌عطف بزرگی در تاریخ است. حتی باید گفت رسالت نبوی هم با قیام افشاگرانه فرزندش حسین (ع) از گزند تحریف و تخریب معنوی در امان ماند و جاودانه شد و امروزه هنرمندان و فعالان فرهنگی و رسانه‌ای می‌توانند فرهنگ‌بانان شیعی در قرن حاضر باشند و با فعالیت‌های جهادی و خالصانه خود که ریشه در عشق و محبت به ذوات مقدس معصومین (ع) دارند، پاسداران حریم ولایت و امامت باشند و در نقش ترویجی خودحضوری موثر ارائه کنند.

غنابخشی فکری و محتوایی هنرمندان و فعالان رسانه‌ای و هنری در ایام عزاداری ماه‌های محرم و صفر، درجهت ارتقا و تعمیق بصیرت و معرفت اقشار مختلف و آحاد علاقه‌مندان به هنر آیینی درباره فلسفه، عمق و ابعاد و تعلیمات و تبعات حماسه حسینی (ع) و مقابله با تحریفات و اکاذیب پدید آمده در این زمینه می‌تواند موثر واقع شده و اهتمام بیشتر به توسعه اندیشه‌ها و نظرات دانشمندان و متفکران بزرگ درباره محرم و صفر و آیین‌های عزاداری سالار شهیدان (ع) از جمله فعالیت‌های تاثیرگذار در این موضوع مهم است.

صیانت از روش‌های اصیل و سنتی عزاداری و بررسی راهکارهای تقویت و توسعه آن متناسب با روح حماسی محرم و صفرو ذوق، سلیقه و گرایش‌های نسل امروز نیز از وظایف هنرمندان در عصر حاضر است که بر مبنای معرفت و شناخت بیشتر و تولید آثار هنرمندانه مبنی بر پژوهش میسر خواهد شد.

     

مهدی توکلیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha